10-07-2024 14:43

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το κλίμα σε Τουρκία και Ελλάδα για τη συνάντηση και το ερωτηματικό για τις εκδηλώσεις του «Αττίλα»

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το σύντομο ραντεβού που θα έχουν στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιων της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ (23:00). Μάλιστα με τη συνάντηση να πραγματοποιείται 10 ημέρες ακριβώς πριν την συμπλήρωση της «μαύρης» επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα εάν θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της τουρκικής κατοχής ή κάποια προσπάθεια συνεννόησης για τον τόνο και τα μηνύματα που θα στείλουν στις 20 Ιουλίου, οπότε αμφότεροι θα βρίσκονται στο νησί αλλά σε εντελώς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις.

Τι θα συζητήσουν Ερντογάν και Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον

Η συνάντηση δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα, καθώς δεν πρόκειται για προγραμματισμένη διαδικασία, αλλά για ένα έκτατο τετ - α - τετ που κανονίστηκε μόλις την Τρίτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ερντογάν και Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθούν στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και στη θετική ατζέντας που υιοθετήθηκε μετά και την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κίμα στην Αθήνα είναι θετικό για τη συνάντηση όμως από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι η μόνη δοαφορά που αναγνωρίζουν με την Τουρκία είναι η χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Οι δύο άνδρες θα πλαισιώνονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γεραπετρίτη και Φιντάν καθώς και από τους διπλωματικούς τους συμβούλους και μεταφραστές. Επομένως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν θα δοθούν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών για το πώς θα συνεχιστούν από εδώ και στο εξής οι διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες ως έναν βαθμό διαταράχθηκαν από το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο αλλά και από πρόσφατες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν για την Μέση Ανατολή.

323785_1

Ερωτηματικό αν θα συζητηθεί η «μαύρη επέτειος»

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσουν και για την κοινή τους παρουσία στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη για να παραστεί στο προεδρικό Μέγαρο σε αντικατοχική εκδήλωση ενώ και ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα για πανηγυρική τουρκική φιέστα.

Από τουρκικής πλευράς δεν έχει δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στη συνάντηση με τα τουρκικά Μέσα να μιλούν για συνάντηση 10-15 λεπτών που θα επιβεβαιώνει ότι οι επαφές των δύο χωρών συνεχίζονται σε ήπιο κλίμα. Από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα που προωθείται με αφορμή την συγκεκριμένη συνάντηση.

Δεν έχει διαρρεύσει ατζέντα τα τουρκικά ΜΜΕ

Πάντως σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σε περίπτωση που πέσει στο τραπέζι το ζήτημα του Κυπριακού με αφορμή την επέτειο του Αττίλα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιχειρήσεις να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί αναγνώρισης του Ψευδοκράτους και της λύσης δύο κρατών στην Κύπτρο.

Hurriyet: Εκτενείς αναφορές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – «Η Ελλάδα περιμένει με κομμένη την ανάσα»

Η Χουριέτ γράφει συγκεκριμένα ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ η κρίσιμη σύνοδος κορυφής ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ατζέντας των ελληνικών ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε επίσης αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Τουρκία».

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης

Επίσης, η Χουριέτ γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ηγετών καθορίστηκε μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές επαφές. «Λόγω του φορτωμένου προγράμματος τόσο του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να διαρκέσει 10-15 λεπτά. Διότι οι δύο ηγέτες θα παραστούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες της Συμμαχίας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Θεωρείται ότι η συνάντηση, την οποία η Ελλάδα περιμένει με ανυπομονησία, θα είναι μια συνάντηση  σε θετικό κλίμα. Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης».

Διαβάστε ακόμη