Η ώρα της Ευρώπης - ΣΧΕΤΙΚΑ

Πολιτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό, μιλούν για το διακύβευμα και τις προκλήσεις των Ευρωεκλογών και αναλύουν τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη μέρα. 

Οι Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου έρχονται σε μια κρίσιμη ώρα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τα εθνικιστικά κόμματα και τους λαϊκιστές να παγιώνουν την άνοδό τους σε Πολωνία και Ουγγαρία και τους ευρωσκεπτικιστές να καταγράφουν ιστορικές νίκες σε Ιταλία και Αυστρία.

Η εκπομπή του Open με τη ματιά του Σωτήρη Δανέζη καταγράφει την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες: πού θα σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς, πώς θα σβήσουν οι φωτιές που άναψε η ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού; ποια είναι η λύση στον γρίφο του Brexit και πόσο θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικογένεια το διαζύγιο του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες; 

Όλοι συμφωνούν ότι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν στο ερχόμενο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίζουν πολλά περισσότερα από την πορεία της Ευρώπης και την εκλογή της νέας Κομισιόν. Αντίθετα με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτές οι Ευρωεκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας.