Γενοκτονία των Ποντίων: Η φλόγα της μνήμηςVideoΣχετικά
Γενοκτονία των Ποντίων: Η φλόγα της μνήμης

Στη Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου ήταν αφιερωμένη η ειδική ζωντανή εκπομπή του OPEN που μεταδόθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 από τις 15:30 έως τις 19:30, και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Σπύρος Χαριτάτος & Γιώργος Καραμέρος (15:30-17:30) και Ιορδάνης Χασαπόπουλος & Ανθή Βούλγαρη (17:30-19:30).

Στην τετράωρη αφιερωματική εκπομπή φιλοξενήθηκαν μαρτυρίες συγγενών θυμάτων, οι οποίοι ανέσυραν οικογενειακές μνήμες από το ειδεχθές έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 353.000 ανθρώπους. Ιστορικοί και μελετητές παρουσίασαν όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα και τον ανηλεή διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Μέσα από απευθείας συνδέσεις με μέλη Ποντιακών Συλλόγων ανά τον κόσμο, αποτυπώθηκε η συγκινησιακή ατμόσφαιρα της ημέρας μνήμης, ενώ στο στούντιο Ποντιακά Συγκροτήματα, με τη λύρα σε ρόλο πρωταγωνιστή, τίμησαν την πολιτιστική κληρονομιά που διατηρήθηκε αναλλοίωτη, περνώντας από γενιά σε γενιά. Καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής βρέθηκαν στην εκπομπή, μιλώντας για την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε και υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης. 

Σε απευθείας σύνδεση με τα γυρίσματα της σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι», που ξετυλίγει για πρώτη φορά τηλεοπτικά τα χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων, μίλησε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και πρωταγωνιστές της σειράς. 

19η Μαΐου 1919: ημερομηνία-μνήμη, ανεξίτηλη στην ψυχή του ανά τον κόσμο Ποντιακού Ελληνισμού.