01-12-2020

«...και εγένετο Ελλάς»: H μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται

Αφιέρωμα 1821 - και εγένετο Ελλάς

«…και εγένετο Ελλάς»

 

Πώς ζούσαν οι Έλληνες πριν το 1821, τι επαγγέλματα έκαναν, ποια ήταν η καθημερινότητά τους και ποιος ο ρόλος της γυναίκας είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει το τρίτο επεισόδιο του «…και εγένετο Ελλάς». Ακόμα στο στούντιο σκιαγραφούνται τρεις μεγάλες προσωπικότητες ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Διονύσιος Σολωμός.

 

Το 3ο επεισόδιο της docuseries του OPEN
την Πέμπτη στις 23:30

 

H μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται και ξετυλίγει άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής, πάντα με τη συνδρομή των  ιστορικών που αναλύουν και ρίχνουν φως στα γεγονότα.

 

Στο τρίτο επεισόδιο αυτή την Πέμπτη στις 23:30 εξετάζεται η καθημερινότητα των Ελλήνων πριν το 1821 αλλά φωτίζονται και άγνωστες πτυχές της ζωής τριών μεγάλων προσωπικοτήτων, του Ρήγα Βελεστινλή, του Αδαμάντιου Κοραή και του Διονύσιου Σολωμού.

 

Η κορυφαία ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου αναλύει τι επαγγέλματα έκαναν οι Έλληνες, τι ρόλο είχαν οι γυναίκες στην κοινωνία, αν μπορούσαν οι χριστιανοί να παντρευτούν μουσουλμάνους ή το αντίθετο αλλά μιλάει και για το προσδόκιμο ζωής εκείνη την περίοδο.

 

Η Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγος και διευθύντρια του μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, μιλάει στην εκπομπή μέσα από το μουσείο και εξηγεί για την ζωή και το έργο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή του Διονύσιου Σολωμού. Πώς έγραψε τον « Ύμνο εις την Ελευθερίαν» που αργότερα έγινε ο εθνικός μας ύμνος;

 

 

Τέλος, ο Δημήτρης Νασίκας, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, αναλύει τη ζωή και το έργο του πρωτομάρτυρα πριν την ελληνική επανάσταση Ρήγα Βελεστινλή. Εξηγεί ποιο είναι το σωστό Ρήγας Φεραίος ή Ρήγας Βελεστινλής καθώς ακόμα και μέχρι σήμερα υπάρχει σύγχυση.

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

                                                                                                                                          

                                                                                                      Δείτε το τρέιλερ

 

                                                                                                                          

                                                                                                                             

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN