08-12-2020

«…και εγένετο Ελλάς»: Η αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αφιέρωμα 1821 - και εγένετο Ελλάς

«…και εγένετο Ελλάς»

 

Η Επτάνησος Πολιτεία, το πρώτο αυτόνομο κράτος του νεότερου ελληνισμού, το Συνέδριο της Βιέννης, ο ρόλος του Αλή Πασά στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και η σύνδεσή του με τους ήρωες της Επανάστασης, είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει το τέταρτο επεισόδιο του «…και εγένετο Ελλάς». Ακόμα ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος της ξακουστής οικογένειας των Τζαβελλαίων του Σουλίου, περιγράφει τους ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά.

 

Το 4ο επεισόδιο της docuseries του OPEN
την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 00:15

 

H μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται και ξετυλίγει άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής, πάντα με τη συνδρομή των  ιστορικών που αναλύουν και ρίχνουν φως στα γεγονότα.

 

Αυτή την Πέμπτη στις 00:15 η εκπομπή αναλύει το Συνέδριο της Βιέννης στα 1814-1815 εκεί όπου ουσιαστικά έγινε η διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα. Θα δούμε την Επτάνησο Πολιτεία, το πρώτο αυτόνομο κράτος του νεότερου ελληνισμού εκεί απ’ όπου  ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του σταδιοδρομία ο Ιωάννης Καποδίστριας.

 

Στη συνέχεια ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς, εξηγεί τον ρόλο που έπαιξε ο Αλή Πασάς στην Επανάσταση του 1821 αλλά και το κατά πόσον βοήθησε σε αυτήν. Ακόμα, περιγράφει για το εάν ο Αλή Πασάς είναι εθνικός ήρωας για τους Αλβανούς και πως αντιμετώπιζε ο ίδιος την αλβανική του καταγωγή.

 

Ο Φώτης Ραπακούσης, διευθυντής του Μουσείου Αλή Πασά στα Ιωάννινα εξηγεί πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του Αλή Πασά ο οποίος κυβέρνησε για πάνω από 30 χρόνια την περιοχή της Ηπείρου. Επίσης, αναλύει για το ποιοι αγωνιστές και ήρωες της επανάστασης, όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος αλλά και άλλοι ήταν στην αυλή του Αλή Πασά.

 

Τέλος, ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος της ξακουστής οικογένειας των Τζαβελλαίων του Σουλίου, περιγράφει τους αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που εξετάζεται είναι το ποια γλώσσα μιλούσαν στο Σούλι, τα ελληνικά ή τα αρβανίτικα.

 

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

 

Δείτε το τρέιλερ

 

                                                                                                                             

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN