15-12-2020

«...και εγένετο Ελλάς»: Η αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αφιέρωμα 1821 - και εγένετο Ελλάς

«…και εγένετο Ελλάς»

 

Ο ρόλος του ναυτικού στην Επανάσταση του 1821, γιατί μιλάμε για επανάσταση και όχι για εξέγερση, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος των νησιών μας είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει το πέμπτο επεισόδιο του «…και εγένετο Ελλάς».

 

Το 5ο επεισόδιο της docuseries του OPEN
την Τετάρη 16 Δεκεμβρίου στις 00:15

 

H μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται και ξετυλίγει άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής, πάντα με τη συνδρομή των  ιστορικών που αναλύουν και ρίχνουν φως στα γεγονότα.

 

Αυτή την Τετάρτη στις 00:15 η εκπομπή κλείνει τον πρώτο κύκλο που αφορά στα προεπαναστατικά χρόνια και εξηγεί γιατί τελικά μιλάμε για Επανάσταση και όχι για εξέγερση.

 

Στο στούντιο η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου αναλύει πώς έβλεπαν οι Οθωμανοί την Ελληνική Επανάσταση. Ακόμα εξηγεί πως το βάρος της επανάστασης το σήκωσαν οι αγρότες, ενώ κάνει αναφορά στην αναστολή του Συντάγματος που ζήτησε και πήρε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

 

Στη συνέχεια, ο ιστορικός Σπύρος Πλουμίδης μιλάει για τον πολύτιμο ρόλο του ναυτικού στον αγώνα, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν στα καράβια.

 

 

Στην εκπομπή αναλύεται εκτενώς ο ρόλος των νησιών. Χωρίς την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Ψαρά και την Χίο δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για Επανάσταση. Ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης και επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τονίζει τον σημαντικό ρόλο της Ύδρας στην επανάσταση. Αντίστοιχα, η αντιδήμαρχος Σπετσών, Ευγενία Φραγκιά μιλάει για τις μεγάλες προσωπικότητες του νησιού που πρωτοστάτησαν στον αγώνα και πως οι Σπέτσες πρώτες από τα υπόλοιπα νησιά μπήκαν στην Επανάσταση. Ακόμα ο ιστορικός Παύλος Παρασκευαΐδης, επισημαίνει και αυτός τον ρόλο των Σπετσών στην Επανάσταση και μιλά για το πως οι Οθωμανοί ήθελαν να καταστρέψουν το νησί.

 

Ο Ιωάννης Παλούμπης,  αντιναύαρχος εν αποστρατεία αναλύει την σημαντικότητα του ναυτικού στον αγώνα, πόσα πλοία διέθετε η Ελλάδα, πόσα η Οθωμανική αυτοκρατορία και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από την ναυτική δύναμη. Τέλος, επιχειρεί μία σύγκριση ανάμεσα στις δύο μεγάλες προσωπικότητες, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Ανδρέα Μιαούλη.

 

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

 

Δείτε το τρέιλερ

 

 

 

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN