13-01-2021

«…και εγένετο Ελλάς»: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Δελτίο τύπου - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο καταλυτικός ρόλος της εκκλησίας και η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821 θα απασχολήσει το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε  συνέντευξη που παραχώρησε στον Γεώργιο Σαρρή και στην εκπομπή, αποκαλύπτει τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία στην ελληνική Επανάσταση. Μιλάει για το εάν υπήρχαν κρυφά σχολειά αλλά και για την απόφαση του Γρηγόριου Ε’ να αποκηρύξει την Eπανάσταση. Περιγράφει ιστορίες για τον Αθανάσιο Διάκο και μιλάει για τους κληρικούς που συμμετείχαν στην Επανάσταση. Εξηγεί ακόμα γιατί υπήρχαν σταυροί σε όλες τις σημαίες της Επανάστασης. 

Από απλούς κληρικούς έως τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ όλοι έδωσαν την ζωή τους προκειμένου να πετύχει ο αγώνας. Δύο σημαντικές προσωπικότητες της εκκλησίας που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα είναι ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  Γρηγόριος Ε’.

Στο  στούντιο μιλάει σχετικά ο Δημήτρης Σταθακόπουλος – Οθωμανολόγος και αναλύει την προσωπικότητα του Γρηγόριου Δικαίου Παπαφλέσσα, ενώ αναφέρεται και στον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’.

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

 

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN