20-01-2021

«…και εγένετο Ελλάς»: Οι μεγάλοι ήρωες της Επανάστασης

Αφιέρωμα 1821 - και εγένετο Ελλάς

Οι εμβληματικές μορφές του ελληνικού αγώνα, οι μεγάλοι ήρωες της ελληνικής Επανάστασης θα απασχολήσουν το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικήτας Σταματελλόπουλος – Νικηταράς γνωστός ως «Τουρκοφάγος», ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αποτέλεσαν τους πυλώνες της ελληνικής Επανάστασης και με την ανδρεία τους και την τόλμη τους άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας.

Στην εκπομπή μιλάει ο Νικόλαος Μπουμπάρης – Ιστορικός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας και αναλύει την προσωπικότητα του μεγαλύτερου ήρωα της Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μιλάει για τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο και υπό ποιες συνθήκες έγινε, ενώ εξηγεί γιατί χωρίς τον Κολοκοτρώνη δεν θα υπήρχε ελεύθερο κράτος.

Η Ελένη Λεωνίδα Καραϊσκάκη – απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη εξιστορεί για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές αυτού του ήρωα και προγόνου της. Μιλάει για την προσωπικότητά του, για την συμβολή του στην Επανάσταση και για τις σχέσεις του με τον Αλή Πασά.

Τέλος, ο  Στέφανος Νικήτας – Σταματελόπουλος – απόγονος του Νικηταρά μιλάει για τον πρόγονό του φανερά συγκινημένος. Περιγράφει τη ζωή του πιο ανιδιοτελή ήρωα που αντί να βγάλει χρήματα στην Επανάσταση από τα λάφυρα αυτός έδωσε τα πάντα στον αγώνα και έμεινε απένταρος. Μάλιστα εκφράζει το παράπονό του για την κακομεταχείριση που είχε από το ελληνικό κράτος ο Νικηταράς ο «Τουρκοφάγος» που κατέληξε τυφλός και επαίτης στον Πειραιά μετά την Επανάσταση.

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

 

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN