28-01-2021

«…και εγένετο Ελλάς», οι μεγάλες μάχες της Επανάστασης, απόψε στο OPEN

Αφιέρωμα 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

«…και εγένετο Ελλάς»

 

Οι μεγάλες μάχες της Επανάστασης

 

Οι μεγάλες μάχες στην στεριά που βοήθησαν να υπάρξει ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, αλλά και οι ήττες των ελληνικών δυνάμεων θα απασχολήσουν το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» απόψε Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα. 

Η εκπομπή αναλύει όλες τις μεγάλες μάχες της Επανάστασης. Την Άλωση της Τριπολιτσάς, τη μάχη στα Δερβενάκια όπου η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατατρόπωσε τις δυνάμεις του Δράμαλη και κράτησε την Επανάσταση ζωντανή, αλλά και τη μάχη του Πέτα, την πιο βαριά ήττα της Επανάστασης. Πολύ σημαντικές μάχες είναι ακόμα η μάχη της Πέτρας Βοιωτίας, που ήταν η τελευταία χρονικά μάχη της Επανάστασης και ανέδειξε την στρατιωτική ευφυία του Δημήτριου Υψηλάντη και φυσικά η Έξοδος του Μεσολογγίου όπου ο ηρωισμός και η θυσία των Ελλήνων έδωσε δύναμη σε όλη την Επανάσταση και συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο. 

Στην εκπομπή μιλάει ο Γεώργιος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος Πελοποννησιακών Σπουδών και απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος αναλύει στρατιωτικά τις μεγαλύτερες μάχες, ενώ μιλάει και για την στρατιωτική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε όλες τις μάχες που συμμετείχε και κυρίως στα Δερβενάκια. 

Ακόμα, ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας, απόγονος των Πλαπουταίων και Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας, περιγράφει τις στιγμές από τις μάχες όπου συμμετείχε ο πρόγονός του Δημητράκης Πλαπούτας στο πλευρό του Κολοκοτρώνη. Η εκπομπή τον ακολούθησε και ταξίδεψε μαζί του μέχρι τα Δερβενάκια. Εκεί ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας δείχνει δύο όπλα των Πλαπουταίων που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη μάχη, ένα γιαταγάνι και ένα καρυοφύλλι, ενώ εξιστορεί τα γεγονότα από την μεγάλη μάχη. 

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Λύρος, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μιλάει για την σημασία της Εξόδου του Μεσολογγίου για όλη την ανθρωπότητα. 

Τέλος, η εκπομπή συναντά στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι μπροστά από τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, τον Γιάννη Μακρή, απόγονο του Δημήτρη Μακρή και Πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου. Ο Γιάννης Μακρής εξιστορεί την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου και μιλάει για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης που υπήρχαν. Περιγράφει τις τελευταίες ηρωικές στιγμές της Εξόδου.

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

 

Δείτε το τρέιλερ

 

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN