16-03-2021

«…και εγένετο Ελλάς»: Οι Έλληνες που μεγαλούργησαν στον τομέα της οικονομίας

Αφιέρωμα 1821 - και εγένετο Ελλάς

Με τη ζωή και το έργο των Ελλήνων που προσέφεραν σημαντικό έργο στον τομέα της οικονομίας θα ασχοληθεί η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 00:45 στο OPEN

Η ζωή και το έργο του Ξενοφώντα Ζολώτα, του Ιωάννη Δροσόπουλου, του Γεράσιμου Δ. Αρσένη, του Γεώργιου Καρτάλη και τέλος του Εμμανουήλ Τσουδερού ξετυλίγονται μπροστά μας στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 18 Μαρτίου.  

 

Στην εκπομπή μιλάει η Λούκα Κατσέλη, οικονομολόγος, πολιτικός και σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη. Μας περιγράφει τη ζωή του, τι άνθρωπος ήταν και μιλάει για την διεθνή του καριέρα ως οικονομολόγου. Αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές της ζωής του καθώς όλοι τον γνώριζαν ως πολιτικό, αλλά πολλοί δεν γνώριζαν την καριέρα του ως οικονομολόγου. Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι δεν θα υπήρχε η οικονομική κρίση του 2010 εάν είχε παραμείνει στην θέση του.  

 

 

Ακόμα, ο Νίκος Αλεξόπουλος, οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Ξενοφώντα Ζολώτα,  μιλάει στην εκπομπή και αναλύει την κορυφαία προσωπικότητα του Ξενοφώντα Ζολώτα. Περιγράφει άγνωστες στιγμές από την ζωή του, αναλύει το τεράστιο έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν παραλείπει φυσικά να αναφερθεί στις δύο ιστορικές ομιλίες του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα Αγγλικά, χρησιμοποιώντας όμως και ελληνικές λέξεις. 

 

Στη συνέχεια, η Μίρκα Γόντικα, εγγονή Εμμανουήλ Τσουδερού, περιγράφει τη ζωή του παππού της, ενός εκ των κορυφαίων οικονομολόγων, ο οποίος ήταν και πολιτικός. Μαθαίνουμε άγνωστες στιγμές από την ζωή του αλλά και την πίκρα που είχε λίγο πριν φύγει από την ζωή. 

 

Τέλος, ο Νικήτας Καρτάλης – Παπαντωνίου, εγγονός του Γεώργιου Καρτάλη, μιλάει για την ζωή του παππού του ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους της Ελλάδας ενώ ασχολήθηκε και αυτός με την πολιτική. 

 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας. 

 

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης 

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής 

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης 

 

Δείτε το τρέιλερ

www.tvopen.gr/200xronia 

 

#EgenetoEllas 

#EisaiOPEN