06-04-2021

«…και εγένετο Ελλάς», οι Έλληνες των γραμμάτων και το μεγάλο έργο τους

Και εγένετο Ελλάς

Με τη ζωή και το έργο των μεγαλύτερων Ελλήνων στον τομέα των γραμμάτων θα ασχοληθεί η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 08 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN.

Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Κωστή Παλαμά, του Γιώργου Σεφέρη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου και της Κικής Δημουλά αναλύονται στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 08 Απριλίου.

Στην εκπομπή μιλάει η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και βαφτιστήρα της Ελένης Καζαντζάκη, συζύγου του Νίκου. Περιγράφει τα παιδικά της χρόνια δίπλα στην σύζυγο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ μιλάει για την πορεία του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και για τα βιβλία του που έχουν τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Τέλος, εξιστορεί τα γεγονότα για τον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη από την Εκκλησία που...δεν υλοποιήθηκε ποτέ ενώ περιγράφει και τις στιγμές που έζησε η ίδια δίπλα στον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.

Ακόμα, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και τελευταία σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, αναλύει το έργο του μεγάλου ποιητή, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά ποτέ δεν κράτησε το μετάλλιο, αντίθετα το δώρισε. Περιγράφει τον άνθρωπο Οδυσσέα Ελύτη, από πού αντλούσε έμπνευση, ενώ μιλάει και για το διαχρονικό του έργο «Άξιον Εστί» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Στη συνέχεια, ο Τίτος Πατρίκιος, ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων εν ζωή ποιητών, μιλάει για δύο σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γιάννη Ρίτσο. Αναλύει το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά και το γεγονός πως στην Κίνα τον κατατάσσουν στους 10 καλύτερους ποιητές όλων των εποχών. Επίσης μας μιλάει για τον Γιάννη Ρίτσο που τον γνώριζε προσωπικά και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές από την ζωή του. Για το έργο του αναφέρει πως οι Γάλλοι μετά την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» τον θεωρούσαν τον κορυφαίο σύγχρονο Έλληνα ποιητή. 

Η Δέσποινα Δούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ περιγράφει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κωστή Παλαμά μέσα στο ομώνυμο ίδρυμα όπου ήταν και το σπίτι του.

Τέλος, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, αναλύει τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, της Κικής Δημουλά και του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

«…και εγένετο Ελλάς»: Την Πέμπτη 08 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN 

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

 

Δείτε το τρέιλερ

 

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN