13-04-2021

«…και εγένετο Ελλάς»: Οι Έλληνες που διέπρεψαν στον χώρο των Τεχνών

Και εγένετο Ελλάς

Με τη ζωή και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών θα ασχοληθεί η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN.

Η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, της Μελίνας Μερκούρη, του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι, της Μαρίας Κάλλας, της επίσης βραβευμένης με Όσκαρ Κατίνας Παξινού, του Δημήτρη Χορν, του Μάνου Λοΐζου, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Κωνσταντίνου Βολανάκη και του Μάρκου Βαμβακάρη ξετυλίγονται μπροστά μας στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 15 Απριλίου

Στην εκπομπή μιλάει ο Γιώργος Νταλάρας για τη ζωή του σπουδαίου σύγχρονου συνθέτη Μάνου Λοϊζου.  Περιγράφει άγνωστες στιγμές από την ζωή του καθώς ήταν φίλος και συνεργάτης του. Αναλύει το τεράστιο έργο του και νοσταλγεί τις στιγμές που έζησαν μαζί. 

Ακόμα, ο Λουκάς Καρυτινός, Αρχιμουσικός και Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μιλάει για τη ζωή και το έργο του τεράστιου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έχει γράψει ιστορία με την μουσική του σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στη συνέχεια, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου μιλάει για τη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας και την μεγάλη της προσωπικότητα. Περιγράφει τι ήταν για την παγκόσμια όπερα η Μαρία Κάλλας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην προσωπική ζωή της ντίβας, τις απαιτήσεις της αλλά και τον μεγάλο έρωτά της με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Χριστόφορος  Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και φίλος της, περιγράφει την τεράστια προσωπικότητα της ηθοποιού και πολιτικού. Μιλάει για την καθηλωτική προσωπικότητά της, την αμεσότητα που είχε με τον κόσμο αλλά και τον μεγάλο της αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τέλος, εξιστορεί τις τελευταίες στιγμές της Μελίνας και με ποιο τρόπο αντιμετώπισε το θέμα υγείας της.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ηθοποιός και εγγονός της Κατίνας Παξινού περιγράφει την σπουδαία  προσωπικότητα της αλλά και το έργο της γιαγιάς του, η οποία έχει βραβευτεί με Όσκαρ. Εξιστορεί άγνωστες στιγμές από την προσωπική της ζωή και μιλάει για τις τελευταίες στιγμές πριν τον θάνατό της.  Αποκαλύπτει τον ρόλο που αγαπούσε περισσότερο και μιλάει για την μεγάλη αγάπη της για τον σύζυγό της και σπουδαίο ηθοποιό Αλέξη Μινωτή. Ακόμα μιλάει για τον Δημήτρη Χορν καθώς είχαν συνεργαστεί και περιγράφει την γνωριμία τους αφού ήταν φίλος της μητέρας του αλλά και της γιαγιάς του Κατίνας Παξινού.

 Ο Δομένικος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου Βαμβακάρη του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου μιλάει για τη ζωή και το έργο του πατέρα του, τα τραγούδια του που έγραψαν ιστορία αλλά και για την φραγκοσυριανή που τραγουδιέται μέχρι σήμερα απ’ όλες τις ηλικίες. 

Τέλος, η ζωγράφος Ελένη Παυλοπούλου αναλύει το έργο δύο σπουδαίων ζωγράφων της Ελλάδας του Θεόδωρου Βρυζάκη που θεωρείται ο ζωγράφος της Επανάστασης και θεμελιωτής της «σχολής του Μονάχου», αλλά και του Κωνσταντίνου Βολανάκη του «πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας».

«…και εγένετο Ελλάς»: Την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης 

Δείτε το τρέιλερ

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

                                                                                                                                                             #EisaiOPEN