20-04-2021

Ο Πύρρος Δήμας, η Σοφία Μπεκατώρου και η Βούλα Πατουλίδου στην εκπομπή «…και εγένετο Ελλάς»

Και εγένετο Ελλάς

«…και εγένετο Ελλάς»

 

Οι Έλληνες που διέπρεψαν στον χώρο του αθλητισμού

Ο Πύρρος Δήμας, η Σοφία Μπεκατώρου και η Βούλα Πατουλίδου μιλάνε στην εκπομπή

 

Με τη ζωή και το έργο των Ελλήνων αθλητών θα ασχοληθεί η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN.

Η ζωή και το έργο του Νίκου Γκάλη, του Πύρρου Δήμα, του Σπύρου Λούη, του Κωστή Τσικλιτήρα, του Θοδωρή Ζαγοράκη, της Βούλας Πατουλίδου, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Νίκου Κακλαμανάκη, της Σοφίας Μπεκατώρου και του Στέφανου Τσιτσιπά ξετυλίγονται μπροστά μας στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Στην εκπομπή μιλάει ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο κορυφαίος αθλητής της άρσης βαρών. Περιγράφει τη ζωή του, την πολύ πετυχημένη αθλητική του πορεία, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές της ζωής του αλλά και τα «γούρια» που του φέρνουν τύχη πριν από κάθε αγώνα. Συγκινητική είναι η αναφορά στα παιδιά του και στη σύζυγό του, η οποία έχει φύγει από την ζωή. 

Ακόμα, η Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα μιλάει για τη διαδρομή της στον χώρο της ιστιοπλοΐας, τους στόχους και τα μετάλλια που κατέκτησε. Αποκαλύπτει τι έχει στερηθεί στην προσωπική της ζωή προκειμένου να μπορέσει να κατακτήσει τους πολύ υψηλούς στόχους που έθετε. Επίσης, μιλάει για τον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας και αποκαλούμενο «γιο του ανέμου», Νίκο Κακλαμανάκη καθώς είναι πολύ καλοί φίλοι. Περιγράφει τη γνωριμία τους, τη μεγάλη καριέρα του Νίκου και τις επιτυχίες του στην ιστιοπλοΐα. Τέλος, αναφέρεται στην προσπάθεια που κάνουν από κοινού προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα στο άθλημά τους καθώς έχουν βιώσει την κατάχρηση εξουσίας. 

Στη συνέχεια, η Βούλα Πατουλίδου η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης, αποκαλύπτει στην εκπομπή πώς έφτασε να πάρει το χρυσό στην Βαρκελώνη το 1992, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην περίφημη φράση της που έμεινε στην ιστορία. Μιλάει για την προσωπική της ζωή αλλά και για την πολιτική της διαδρομή.

Ο Γιάννης Τοπαλίδης, προπονητής και βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ, μιλάει για το «έπος» του 2004, τη χρονιά που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο. Περιγράφει την προσωπικότητα του αρχηγού της ομάδας του Θοδωρή Ζαγοράκη και πως ο «αρχηγός» καθοδήγησε τους συμπαίκτες του στο κορυφαίο σκαλί της Ευρώπης. Ακόμα αποκαλύπτει  άγνωστες στιγμές της πορείας του μέχρι την κατάκτηση του EURO 2004.

Η Ειρήνη Σπανού, Διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου μιλάει για τον Σπύρο Λούη, τον μεγάλο αυτό αθλητή, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Αποκαλύπτει ότι ο Σπύρος Λούης έλαβε μέρος στο αγώνισμα για τα μάτια μιας γυναίκας και αποκαλύπτει τι έλαβε ως ανταμοιβή για την πρώτη θέση..

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος, αθλητής Στίβου και Πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, αναλύει την τεράστια προσωπικότητα του Κωστή Τσικλητήρα. Μιλάει για την εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα του καθώς είχε κατακτήσει μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά αποκαλύπτει και άγνωστες στιγμές από την προσωπική του ζωή.

Τέλος, ο Αλέξης Σπυρόπουλος, αθλητικογράφος, αναλύει τους τεράστιους αθλητές Νίκο Γκάλη, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Στέφανο Τσιτσιπά. Περιγράφει τι σημαίνουν και τι σηματοδοτούν αυτοί οι αθλητές για το άθλημά τους. Τέλος, εξιστορεί άγνωστες στιγμές από το EURO 2004 και τον Γιάννη Τοπαλίδη 

«…και εγένετο Ελλάς»: Την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN

 

 

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

 

 

Δείτε το τρέιλερ

www.tvopen.gr/200xronia

 

#EgenetoEllas

#EisaiOPEN