28-04-2021

«…και εγένετο Ελλάς»: Οι μεγάλοι Έλληνες πολιτικοί και το έργο τους στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής

Και εγένετο Ελλάς

«…και εγένετο Ελλάς» 

 

Οι μεγάλοι Έλληνες πολιτικοί και το έργο τους στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής 

Το ταξίδι στην ελληνική ιστορία  μέσα από την αφιερωματική σειρά ντοκιμαντέρ «….και εγένετο Ελλάς» φτάνει στο τέλος του. Μέσα σε 21 επεισόδια  αναλύθηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα από τους ειδικούς και μέσα από τους απογόνους των ηρώων ήρθαν στο φως άγνωστες μέχρι τώρα ιστορίες. Την Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου στις 00:30, στο τελευταίο επεισόδιο, η εκπομπή «…και εγένετο Ελλάς» θα ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο των Ελλήνων πολιτικών. 

Η ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γεώργιου Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, του Ηλία Ηλιού, του Χαρίλαου Φλωράκη, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και του Λεωνίδα Κύρκου ξετυλίγονται μπροστά μας στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 29 Απριλίου.   

Στην εκπομπή μιλάει ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρώην Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Περιγράφει τη γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναλύει την προσωπικότητά του, τη σχέση του με τους συνεργάτες του και μιλάει για το μεγάλο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη.  

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιλάει για τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, την πολύ μεγάλη πολιτική του καριέρα, τα λάθη που έκανε αλλά και το κύρος που διέθετε σε όλο τον κόσμο. Απαντά στο εάν ήταν αυστηρός με τους συνεργάτες του ή όχι και αναλύει τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται, αυτόν του «Εθνάρχη».   

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου ΑΠΘ, αναλύει τη μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία του Χαρίλαου Τρικούπη, μιλάει για το σημάδι που άφησε στην ιστορία του τόπου αλλά και για γνωστές φράσεις που έμειναν στην ιστορία όπως το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».  

 Ο Φώτης Κουβέλης, Πρώην Υπουργός, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, μιλάει για δύο μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της Αριστεράς τον Ηλία Ηλιού και τον Λεωνίδα Κύρκο. Είχε προσωπική επαφή και με τους δύο πολιτικούς και μάλιστα με τον Λεωνίδα Κύρκο είχαν στενή συνεργασία.  

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην Υπουργός και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου περιγράφει την γνωριμία τους, την συνεργασία τους και αναλύει το μεγάλο έργο του. Συγκλονιστική στιγμή στην εκπομπή είναι όταν ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς ήταν στο πλευρό του μέχρι που έφυγε από τη ζωή.   

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας, μιλάει για τον Χαρίλαο  Φλωράκη την ιστορική μορφή του  Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και πρώτου «Γενικού Γραμματέα», μετά τη νομιμοποίηση του κόμματος, το 1974.   

 Ο Νίκος Παπανδρέου, συγγραφέας και Γραμματέας του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου μιλάει για τον παππού του και μεγάλο πολιτικό της χώρας, Γεώργιο Παπανδρέου και το έργο που άφησε πίσω του. Μας περιγράφει άγνωστες οικογενειακές στιγμές αλλά και την σχέση που είχε ο παππούς του με τον γιο του Ανδρέα 

Ο Νίκος Παπαδάκης,  Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» περιγράφει τον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό του 20ου αιώνα που το έργο του έχει μείνει στην ιστορία του τόπου. Αναφέρεται στους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα του και αναλύει την ανθρώπινη διάσταση του Κρητικού πολιτικού.  

 «…και εγένετο Ελλάς»: Την Πέμπτη 29 Απριλίου στις 00:30 στο OPEN  

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης 

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής 

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης 

 

Δείτε το τρέιλερ