24-03-2022

25η Mαρτίου με δύο εμβληματικές ελληνικές ταινίες στο OPEN

Η δίκη των Δικαστών - Ελληνική ταινία

Ανήμερα 25ης Μαρτίου, το OPEN γιορτάζει την εθνική μας εορτή με δύο εμβληματικές ελληνικές ταινίες που μεταφέρουν τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης εποχής και μας γεμίζουν με αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης.

 

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 16:15 θα δούμε τη «ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ» της Φίνος Φιλμ με τον συγκλονιστικό Νίκο Κούρκουλο στον ρόλο του Αθανάσιου Πολυζωίδη.

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τον Όθωνα, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του Αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη δίκη που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το Έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν την αθωότητα των δύο ηρώων. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων. Οι Βαυαροί διατάζουν τον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, και αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον των δύο υφισταμένων του, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν επίσης με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Μία καθηλωτική ταινία σε σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κούρκουλο, Νικηφόρο Νανέρη, Χρήστο Τσάγγα, Χρήστο Καλαβρούζο και Σπύρο Καλογήρου.

 Οι Σουλιώτες - Ελληνική ταινία

Στις 22:15, η δραματική ελληνική ταινία «ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ» μας μεταφέρει τις εικόνες της Επανάστασης, με τους ήρωες να μάχονται για την ελευθερία με κάθε κόστος και κάθε τίμημα.

Οι Σουλιώτες μαθαίνουν από τη θαρραλέα Βαγγελή, την οποία υποδύεται η Κάτια Δανδουλάκη, ότι ο Αλή Πασάς σκοπεύει να τους επιτεθεί. Η επίθεσή του όμως αποτυγχάνει μπροστά στη γενναία άμυνα των Σουλιωτών και του αρχηγού τους, Φώτο. Η Βαγγελή αγωνίζεται μαζί με τους υπόλοιπους συντοπίτες της και ερωτεύεται τον καπεταν-Κόγκα Δράκο. Ωστόσο, η προδοσία του Πήλιου Γούση θα φέρει την καταστροφή. Οι Σουλιώτες μάχονται ηρωικά, το Κούγκι ανατινάζεται και οι γυναίκες στο Ζάλογγο, για να αποφύγουν την ατίμωση, στήνουν χορό και ρίχνονται στο βάραθρο κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Παπακωνσταντή και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί, Κάτια Δανδουλάκη, Φερνάντο Σάντσο, Στέφανος Στρατηγός, Λαυρέντης Διανέλλος, Αλέκα Κατσέλη, Ελένη Ανουσάκη, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Χρήστος Καλαβρούζος, Γιάννης Κατράνης.

 

Παρασκευή 25 Μαρτίου στο OPEN

Δείτε το τρέιλερ