12-03-2024

Καινοτόμος έρευνα συγκρίνει τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής και της Διατροφής Μίμησης Νηστείας σε υπέρβαρους ασθενείς

Open logo

«Η έρευνα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας»: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «NPJ Metabolic Health and Disease» και παρουσιάζεται στο Nature.com αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες και των δύο διατροφών.

Η L-Nutra Europe, το ευρωπαϊκό υποκατάστημα της L-Nutra, κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών προγραμμάτων, όπως η Διατροφή Μίμησης Νηστείας (Fasting Mimicking Diet - FMD) με το εμπορικό σήμα ProLon, ανακοινώνει τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο διακεκριμένο περιοδικό «NPJ Metabolic Health and Disease». Η μελέτη, η οποία παρουσιάζεται επίσης στο Nature.com, συγκρίνει την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής Διατροφής (MD) και της Διατροφής Μίμησης Νηστείας, εστιάζοντας σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 44 άτομα στην ομάδα της FMD και 40 στην ομάδα της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ), όλοι παχύσαρκοι ενήλικες με υπέρταση, ηλικίας μεταξύ 35 και 75 ετών. Στη μελέτη αυτή, η διατροφή μίμησης της νηστείας περιελάμβανε θερμιδική πρόσληψη 1000-1100 kcal την πρώτη ημέρα και 700-800 kcal τις επόμενες ημέρες, ενώ η ομάδα της μεσογειακής διατροφής ακολούθησε μια επικυρωμένη μεσογειακή διατροφή χωρίς αυστηρούς συμμορφωτικούς περιορισμούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα της διατροφής μίμησης της νηστείας κατέγραψε μείωση του δείκτη αντιδραστικής υπεραιμίας (RHI), γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει πιθανή αναζωογονητική δράση και όχι βλάβη της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παρακολούθησης, η ομάδα της διατροφής μίμησης της νηστείας παρουσίασε μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη που αξιολογήθηκε μέσω του ομοιοστατικού μοντέλου αξιολόγησης της αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR), ενώ η ομάδα της μεσογειακής διατροφής κατέγραψε μεγαλύτερη μείωση στην επικράτηση του διαβήτη, παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό ατόμων με διαβήτη στην αρχή της μελέτης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ομάδα της Διατροφής Μίμησης Νηστείας, η οποία ακολούθησε 4 κύκλους διαλειμματικής νηστείας διάρκειας 5 ημερών ο καθένας, παρατήρησε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας του κορμού χωρίς να χάσει την άλιπη μυϊκή μάζα, σε αντίθεση με την ομάδα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχασε πάνω από δύο λίμπρες (περίπου 0,9 κιλά) άλιπης μυϊκής μάζας, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευθραυστότητα στην τρίτη ηλικία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι και οι δύο διατροφές είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, αλλά με σημαντικές διαφορές στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τον αντίκτυπο στην αγγειακή αναζωογόνηση. Ειδικότερα, η Διατροφή Μίμησης Νηστείας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας πιο αποτελεσματικά από τη συνεχή Μεσογειακή Διατροφή.

Η L-Nutra Europe έχει δεσμευτεί να παρέχει διατροφικές λύσεις που όχι μόνο βελτιώνουν την καρδιομεταβολική υγεία αλλά και διατηρούν τη ζωτικότητα και την ποιότητα ζωής. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας και των πλεονεκτημάτων των διαφορετικών διατροφών.

Για περισσότερες πληροφορίες, αιτήματα για δεδομένα ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της ιστοσελίδας Prolonfmd.gr