24-09-2019

Πρεμιέρα για τη «Δίκη στο OPEN» με σημαντικές αποκαλύψεις

Δίκη στο open - Δελτίο τύπου

Αποκάλυψη στην πρεμιέρα της «Δίκης»: Πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ελέγχεται ποινικά για το ποδοσφαιρικό βούλευμα των 28


Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε στην πρεμιέρα της η «Δίκη στο Open» για τη δίκη των 28 παραγόντων, διαιτητών και προπονητών που κατηγορούνται για κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και πλημμεληματική σύσταση συμμορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το μακροβιότερο talk show της ελληνικής τηλεόρασης αποκάλυψε ότι διενεργείται ποινική προκαταρκτική και ελέγχεται πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία αρχικά αποφάνθηκε επί του βουλεύματος του ποδοσφαίρου, προτείνοντας την πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Μάλιστα υπάρχουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές που εμπλέκουν την πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου σε χειραγώγηση του βουλεύματος. Ταυτόχρονα εξετάζεται και το ενδεχόμενο χρηματισμού.

Τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις

Η ποινική (αλλά και πειθαρχική) προκαταρκτική κατά της πρώην αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας στηρίζεται και σε τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις δικηγόρου. Τις διαβίβασε η εισαγγελέας Εφετών Β.Σακελλαροπούλου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Β.Ιωαννίδη.

Οι καταθέσεις ελήφθησαν στα τέλη του 2018 και εμπλέκουν από την πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και άλλους τρεις δικαστικούς λειτουργούς.

Η πρώην αντιπρόεδρος ελέγχθηκε πειθαρχικά και για άλλη δικαστική υπόθεση με ποδοσφαιρική εμπλοκή. Μάλιστα ερευνήθηκε από αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για παραβίαση της "αρχής αμεροληψίας".

«Χειραγωγήθηκε το Βούλευμα»

Την προκαταρκτική εξέταση για την πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χ.Μασταραντωνάκης.
Σύμφωνα με τις τρεις ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης, άλλη δικαστική λειτουργός-στενή φίλη της αντιπροέδρου είχε χαρακτηρίσει "άθλια" την βαρύτατα παραπεμπτική πρόταση εισαγγελέα Εφετών για τους 28 κατηγορούμενους του ποδοσφαιρικού βουλεύματος.
Μάλιστα η «κυρία αντιπρόεδρος κατέληξε στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε η στενή της φίλη», κατέθεσε ο δικηγόρος, ο οποίος δηλώνει ότι φοβάται να δώσει περισσότερα στοιχεία και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να κρίνουν ότι χρήζει προστασίας και να χαρακτηριστεί «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».

Άρχισε η έρευνα για το Πειθαρχικό

Το βούλευμα των 28 βρίσκεται ήδη στα χέρια της προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και ανακρίτριας διαφθοράς Μ.-Λ.Ιωαννίδου.

Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής θα εισηγηθεί για τις πειθαρχικές κυρώσεις που θα επιβληθούν σε πρόσωπα και ομάδες. Ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει για την αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων έως ισόβιο αποκλεισμό για τα πρόσωπα και έως υποβιβασμό για τις ομάδες που εμπλέκονται.
Ενώ στο ποινικό μέρος απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία, στο πειθαρχικό αρκεί η πιθανολόγηση δια των "επαρκών ενδείξεων".