Γενοκτονία ΠοντίωνVideoΣχετικά
Γενοκτονία Ποντίων

Το OPEN, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματός του για τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ανήμερα της μαύρης επετείου στις 19 Μαΐου προέβαλε την εκπομπή «353.000 αθώα θύματα! Δεν ξεχνούμε!», σε παρουσίαση Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Λάμπη Ταγματάρχη.

Μια εκπομπή αφιερωμένη στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας, ένας φόρος τιμής στους  Έλληνες του Πόντου για να μείνει η μνήμη ζωντανή και η θύμηση αλώβητη.  

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας που έριξαν φως σ’ αυτή την τραγωδία. Ιστορικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες εξήγησαν τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και απόγονοι των θυμάτων εξιστόρησαν τις μνήμες των προγόνων τους οι οποίοι υπέφεραν, εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και τελικά έχασαν την ζωή τους. Από Αθήνα  και Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκαν καλεσμένοι απ’ όλους τους τομείς που συνδράμουν στην ιστορική καταγραφή της Γενοκτονίας. 

Ακόμα η εκπομπή ασχολήθηκε με τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και τη σημασία των χορών και της μουσικής, ενώ οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να δουν κειμήλια με ιστορική αλλά και συναισθηματική αξία από τη πατρίδα του Πόντου.  

Ένα ταξίδι στην Ιστορία μας, για να μην ξεχάσει ποτέ κανείς τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου! 

Επιπλέον το OPEN απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό να μοιραστεί συναισθήματα, διηγήσεις συγγενών, μαρτυρίες στιγμών της ιστορίας μας, εικόνες, αλλά και κειμήλια των προγόνων τους